Eftermiddagsmøder sæson 2017/2018

En ny sæson står for døren og vi har igen fundet en håndfuld foredragsholdere, som vi glæder os til at møde. Eftermiddagsmøderne begynder kl. 14.30 og slutter ca. kl. 17.00. Det er gratis at deltage, og der er kaffe og kage i pausen.

Hvis man har brug for transport til og fra Laden, kan man ringe til Poul O. Nielsen på 57 64 34 98 eller Tage Jørgensen på 57 64 31 61 helst fredagen inden foredraget.

 

Man er altid velkommen til at kontakte menighedsrådet eller sognepræsten hvis man har forslag til hvem vi kan inviterer som foredragsholder til vores eftermiddagsmøder.

Det er gratis at deltage.

New Zealand

Tirsdag den 14. november 2017 kl. 14.30 - 17.00

Poul O. Nielsen - New Zealand

Poul viser billeder og fortæller om New Zealands skønhed og kompakte naturscenerier der er i særklasse. Et enkelt blik ud over Fox gletsjerlandskab, de snetoppede tinde ved Lake Tekapo eller de grønne klipper, der omkranser Milford Sound, afslører alle disse landskabsformers smukkeste facetter. Undervejs besøger vi Queenstown, Wellington og Christchurch og hører om maori-folket og oplever noget så særligt som snetoppede bjerge, der spejler sig i en regnskovsomkranset sø

Julegudstjeneste og julemøde

Lørdag den 9. december 2017 kl. 14.30 - 17.00

Julegudstjeneste og julemøde

Ved julegudstjenesten vil koret ”Chorus Novus” medvirke, og efterfølgende er der hygge, kaffe og kage og en julehistorie i Laden for alle som har lyst.

Theresienstadt - Hitlers fuldkomne bedrag

Tirsdag den 9. januar 2018 kl. 14.30 - 17-00

Lars Ringholm - Theresienstadt - Hitlers fuldkomne bedrag

I år er det 70 år siden, at tyskerne slog til mod de danske jøder. I oktober 1943 lykkedes det hovedparten at undslippe til Sverige. 481 blev pågrebet og sendt til Theresienstadt i Böhmen. Med afsæt i deres oplevelser, fortælles historien om “Mønsterlejren”, Hitlers grusomme alibi for en “human” behandling af Europas jøder. Mens krematorierne arbejdede på højtryk i Auschwitz, blev Røde Kors og den frie verden ført bag lyset i et af historiens mest bizarre svindelnumre. Theresienstadt havde ingen gaskamre, men fangerne oplevede sult, mishandling og undertrykkelse - som i Hitlers øvrige dødslejre.

  

På tragisk vis misbruges Theresienstadt i dag af regimer og personer, der af ideologiske eller af religiøse årsager har en uværdig interesse i at fornægte, at Holocaust overhovedet fandt sted. Lars Ringholm vil fortælle om de danske jøders rejse til Theresienstadt.

Sprogøpigerne

Tirsdag den 6. februar 2018 kl. 14.30 - 17-00

Carsten Egø Nielsen - Sprogøpigerne

Christian Keller, overlæge ved de Keller'ske anstalter, oprettede i 1923 internatet på Sprogø for åndssvage, seksuelt løsagtige kvinder. Internatet eksisterede til 1961. Keller var også initiativtageren til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929, Europas første racehygiejniske lov. Allerede i 1911 havde Keller fået oprettet et tilsvarende internat for mænd på Livø. 

Vi skal høre historien om kvindehjemmet på Sprogø og om nogle af skæbnerne, fx om en pige, hvor lægen i ansøgningen om at komme til Sprogø bl.a. skrev: "Forældrene har forsøgt at sende hende ud at tjene, men hun kan slet ikke udføre noget Arbejde på egen hånd. De senere År har hun haft stærke erotiske Tilbøjeligheder så Forældrene må passe på hende både Dag og Nat". Men vi skal også høre om baggrunden for anstalten og om hverdagen for beboerne, samt om lukningen i 1961. Foredraget er ledsaget af mange samtidige og nutidige billeder.

Siriuspatruljen

Tirsdag den 13. marts 2018 kl. 14.30 - 17.00

Rasmus Rohde - Siriuspatruljen

Rasmus har i sammenlagt fire år opholdt sig i Nordøst-grønland og rejst tusinder af kilometer med hundeslæde, båd og fly langs områdets kyster. I sit foredrag vil Rasmus tage os med ind i den arktiske verden med spændende fortællinger, billeder, små filmsekvenser og anekdoter fra slædepatruljens hverdag i Nord- og Nordøstgrønland.  

 

Foredraget tager udgangspunkt i årets gang ved Sirius og giver et indblik i en af de mest særprægede arbejdspladser i det danske rigsfællesskab.

 

Vi følger patruljen på depotudlægning om sommeren i de enorme østgrønlandske fjordsystemer og kigger de nye patruljefolk over skulderen, når de om efteråret begynder i mesterlære på hovedstationen Daneborg. Vi er med på vinterens og forårets patruljeringer med hundeslæde, hvor vi bl.a. møder isbjørne, storslået natur og bidende kulde samt oplever det enestående forhold mellem slædehundene og deres førere. Overnatning foregår i telt, depothytter eller gamle fangsthytter fra pelsjægernes storhedstid i 1920‘erne og 1930‘erne. Rasmus giver også et lille tilbageblik til oprettelsen af den første slædepatrulje i 1941 og dennes kamp mod de hemmelige tyske vejrstationer under 2. Verdenskrig - idet kendskabet til arktiske vejrdata var afgørende for vejrudsigterne til de europæiske og nordatlantiske slagmarker.