Eftermiddagsmøder sæson 2018/2019

En ny sæson står for døren og vi har igen fundet en håndfuld foredragsholdere, som vi glæder os til at møde.

Eftermiddagsmøderne begynder kl. 14.30 og slutter ca. kl. 17.00. Det er gratis at deltage, og der er kaffe og kage i pausen.

Hvis man har brug for transport til og fra Laden, kan man ringe til Tage Jørgensen på tlf. 57 64 31 61 helst fredagen inden foredraget.  

Sæt kryds i kalenderen, da møderne ikke længere annonceres i avisen.

 

 

 

De Forenede Arabiske Emirater - Elmo Hansen

Tirsdag den 9. oktober kl. 14.30-17.00

Vi begynder sæsonen med en rejsebeskrivelse.

Elmo har sammensat et billedforedrag om de syv små ørkenstater på den arabiske halvø, som i 1971 dannede landet: De Forenede Arabiske Emirater.

Vi skal se og høre om den rigdom, der med fundet af store olieforekomster i 1958, gør at området i dag kan bryste sig af at have verdens højeste hus på 828 meter, det største shoppingcenter med 1200 forretninger, den største moské med plads til 4100 bedende mennesker.

 

 

 

Kejserinde Dagmars liv og skæbne - Preben Ulstrup

Tirsdag den 6. november kl. 14.30-17.00

På grundlag af dagbøger og breve beskriver foredraget den danske prinsesse Dagmars livsforløb i Rusland, hvor hun blev gift med storfyrst Aleksander, og hvor hun blev kejserinde eller tsarita, da hendes mand besteg tronen som tsar Aleksander III.

I Rusland antog hun navnet Marija Fjodorovna. Hendes liv i Rusland var præget af stor luksus og rigdom, men også af smertelige tab og dybe sorger. Efter ægtemandens død i 1864 var Dagmar enkekejserinde, og det var hendes ældste søn, Nikolaj II, der regerede i Rusland. Hun oplevede politiske omvæltninger og til sidst revolutionen, der med voldsom kraft skyllede hen over landet i 1917.

efter revolutionen sendte de nye magthavere enkekejserinden til Krim, hvor hun blev sat under arrest. Hendes søn, den afsatte tsar, og hans familie blev også arresteret og efter nogen tid sendt til byen Jekaterinburg i Ural, hvor hele familien blev skudt i sommeren 1918. Selv slap Dagmar ud af Rusland i 1919, hvor hun boede sine sidste ni år i villaen i Hvidøre nord for København.

 

 

 

Musikgudstjeneste og Julemøde

Lørdag den 8. december kl. 14.30-17.00

Vi begynder traditionen tro med en kort gudstjeneste i kirken, hvor koret Chorus Novus medvirker og derefter går vi i Laden til kaffe og kage, julehistorie og hyggeligt samvær.

 

 

 

Kvinderne i forbryderalbummet - Mette Gundel

Tirsdag den 8. januar kl. 14.30-17.00

I 1863 tager Københavns Politi, som de første i Danmark, forbryderalbum med identitetsbilleder i brug. Dette fænomen vandt dog hurtigt indpas i alle større byer i Danmark. Antallet af forbrydelser steg hastigt, og for kvindernes vedkommende var der tale om tyveri, løsgængeri, bedrageri, barnemord, falskneri, indbrud, rufferi, lommetyverier i Tivoli, tørrelofttyverier, butikstyverier, betleri, fosfordrivelse, ulovlig omgang med hittegods, for blot at nævne nogle af de endeløse forbrydelser kvinderne tegnede sig for.

Kvinderne behøvede nu ikke at være forbrydere for at komme i albummet, de kunne være prostituerede, som var underlagt benhård kontrol, eller blot have været i kontakt med politiet, så de var registreret som "mistænkelige". Blev kvinderne stemplet som kriminelle, åbnede dørene sig til landets mange tugthuse.

I foredraget hører vi om et af de værste af slagsen nemlig Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset på Christianshavn, som havde hele 99 celler, og vi ser billeder derfra. Dette var forbeholdt kvinder og børn, og livet i denne staffeanstalt var ikke for svage sjæle. Mette Gundel er historiker og har gæstet Laden før. Vi glæder os til et gensyn.

 

 

 

Peru - i hjertet af Inkariget - Poul O. Nielsen

Tirsdag den 5. februar kl. 14.30-17.00

En rejse gennem Inkariget med imponerende templer og enestående natur. Vi besøger de charmerende byer Arequipa og Cusco, hvor både spanierne og inkaerne har sat deres præg på arkitektur og historie. I Cola-kløften svæver kondorerne over hovederne på os, og på Titicaca-søen sejler vi ud til de særlige sivøer og besøger en indianerfamilie.

I Den Hellige Dal - omkranset af de imponerende Andelsbjerge - møder vi inkaruiner i Pisca og Ollantaytambo, og her finder vi rejsens højdepunkt, inkaernes hemmelige by, som i mange århundrede kun var kendt af en flok lokale indianer - nemlig Machu Picca.

 

 

 

De Dansk Vestindiske Øer og den danske slavehandel - Carsten Egø Nielsen

Tirsdag den 12. marts kl. 14.30-17.00

I cirka 250 år var Danmark kolonimagt i Caribien. På de tre danske øer - Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix - blev blandt andet dyrket bommuld, men ikke mindst sukkerør. Der var i perioder tale om en yderst indbringende forretning, og en del af de mange penge blev investeret i store bygninger og paladser i Danmark.

Til at udføre det hårde arbejde i plantagerne blev anvendt afrikanske slaver, som Danmark købte via sine handelsstationer i Afrika. Foredraget fortæller historien om de danske kolonier og om forholdene for de mange tusinde slaver. Endvidere skal vi høre om salget af ørene til USA i 1917 - for godt 100 år siden.

Foredragsholderen Carsten Egø Nielsen er historiker og har flere gange besøgt de tidligere danske øer. Derfor er foredraget ledsaget af over 100 billeder fra fortid og nutid.