Eftermiddagsmøder sæson 2018/2019

En ny sæson står for døren og vi har igen fundet en håndfuld foredragsholdere, som vi glæder os til at møde.

Eftermiddagsmøderne begynder kl. 14.30 og slutter ca. kl. 17.00. Det er gratis at deltage, og der er kaffe og kage i pausen.

Hvis man har brug for transport til og fra Laden, kan man ringe til Tage Jørgensen på tlf. 57 64 31 61 helst fredagen inden foredraget.  

Sæt kryds i kalenderen, da møderne ikke længere annonceres i avisen.

 

 

 

Musikgudstjeneste og Julemøde

Lørdag den 8. december kl. 14.30-17.00

Vi begynder traditionen tro med en kort gudstjeneste i kirken, hvor koret Chorus Novus medvirker og derefter går vi i Laden til kaffe og kage, julehistorie og hyggeligt samvær.

 

 

 

Kvinderne i forbryderalbummet - Mette Gundel

Tirsdag den 8. januar kl. 14.30-17.00

I 1863 tager Københavns Politi, som de første i Danmark, forbryderalbum med identitetsbilleder i brug. Dette fænomen vandt dog hurtigt indpas i alle større byer i Danmark. Antallet af forbrydelser steg hastigt, og for kvindernes vedkommende var der tale om tyveri, løsgængeri, bedrageri, barnemord, falskneri, indbrud, rufferi, lommetyverier i Tivoli, tørrelofttyverier, butikstyverier, betleri, fosfordrivelse, ulovlig omgang med hittegods, for blot at nævne nogle af de endeløse forbrydelser kvinderne tegnede sig for.

Kvinderne behøvede nu ikke at være forbrydere for at komme i albummet, de kunne være prostituerede, som var underlagt benhård kontrol, eller blot have været i kontakt med politiet, så de var registreret som "mistænkelige". Blev kvinderne stemplet som kriminelle, åbnede dørene sig til landets mange tugthuse.

I foredraget hører vi om et af de værste af slagsen nemlig Tugt-, Rasp- og Forbedringshuset på Christianshavn, som havde hele 99 celler, og vi ser billeder derfra. Dette var forbeholdt kvinder og børn, og livet i denne staffeanstalt var ikke for svage sjæle. Mette Gundel er historiker og har gæstet Laden før. Vi glæder os til et gensyn.

 

 

 

Peru - i hjertet af Inkariget - Poul O. Nielsen

Tirsdag den 5. februar kl. 14.30-17.00

En rejse gennem Inkariget med imponerende templer og enestående natur. Vi besøger de charmerende byer Arequipa og Cusco, hvor både spanierne og inkaerne har sat deres præg på arkitektur og historie. I Cola-kløften svæver kondorerne over hovederne på os, og på Titicaca-søen sejler vi ud til de særlige sivøer og besøger en indianerfamilie.

I Den Hellige Dal - omkranset af de imponerende Andelsbjerge - møder vi inkaruiner i Pisca og Ollantaytambo, og her finder vi rejsens højdepunkt, inkaernes hemmelige by, som i mange århundrede kun var kendt af en flok lokale indianer - nemlig Machu Picca.

 

 

 

De Dansk Vestindiske Øer og den danske slavehandel - Carsten Egø Nielsen

Tirsdag den 12. marts kl. 14.30-17.00

I cirka 250 år var Danmark kolonimagt i Caribien. På de tre danske øer - Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix - blev blandt andet dyrket bommuld, men ikke mindst sukkerør. Der var i perioder tale om en yderst indbringende forretning, og en del af de mange penge blev investeret i store bygninger og paladser i Danmark.

Til at udføre det hårde arbejde i plantagerne blev anvendt afrikanske slaver, som Danmark købte via sine handelsstationer i Afrika. Foredraget fortæller historien om de danske kolonier og om forholdene for de mange tusinde slaver. Endvidere skal vi høre om salget af ørene til USA i 1917 - for godt 100 år siden.

Foredragsholderen Carsten Egø Nielsen er historiker og har flere gange besøgt de tidligere danske øer. Derfor er foredraget ledsaget af over 100 billeder fra fortid og nutid.